Екскурзии

manastir

Клисурски манастир

manastir2

Дивотински манастир

Клисурски манастир 

Kлисурският манастир „Света Петка Параскева” е действащ женски манастир. Близо до Банкя, при село Клисура, на върха на хълм е единственият манастир в България, където по стените има изписани библейски стихове - библейски цитати и текстове от вътрешната и от външната стена. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки – колоритни и живи цветове. Така усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 г. цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново.

Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което, живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастира.

Причина за липсата на сведения, свързани с историята му, е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква

Впоследствие, пристигналата насам, след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалена, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище.

Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 г., след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

Прекрасно място за отдих и зареждане с енергия. Красива природа, чист и уреден манастир, построен и поддържан с много любов и вяра. 

manastir3

manastir9

manastir4

Дивотински манастир

Дивотинският манастир е разположен в землището на село Дивотино в Люлин планина, на около 2 км югозападно от квартал Михайлово на Банкя.

Манастирът е основан през X век. По време на турското робство е бил разрушен и е възстановен отново през XIX век (1875 г.).

Манастирският комплекс се състои от църква, жилищни и стопански сгради. Църквата е с размери 16 х 8 м, еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. Тук се съхранява икона на Св. Богородица, смятана за чудотворна.

В наши дни Дивотинският манастир е действаш, мъжки манастир. Обявен е за паметник на културата.

manastir8